آب آشامیدنی بسیاری از شهرهای ایران دارای املاح و مواد معدنی زیادی است که به محض جوشیدن آب، این املاح به جداره چای ساز میچسبند و باعث ایجاد جرم میشوند. جرم ایجاد شده در چای ساز نه تنها میتواند باعث خرابی زودهنگام این وسیله برقی در خانه شود، بلکه میتوانند بوی بدی را هنگام جوشیدن آب ایجاد کنند که برای بسیاری از شما ناخوشایند است. جرم گیری چای ساز یکی از نکات مراقبت از آن است که میتواند ضمن افزایش دوام این دستگاه، به شما امکان دم کردن چای خوشمزه و تازه دم ایرانی را بدهد. برای اینکه با نحوه جرم گیری چای ساز آشنا شوید، در ادامه مقاله همراه ما باشید.
چند وقت یکبار باید چای ساز را تمیز کرد؟
تمیز کردن چای ساز پس از هر بار دم کردن چای یا حداقل هر روز یک بار توصیه میشود. این وسیله برقی نیز مانند هر ظرف شیشهای و فلزی که در خانه شما بعد از استفاده شستشو داده میشود، باید با کمک مواد شوینده ملایم تمیز شده و خشک شود. پس از خشک شدن میتوانید بلافاصله آن را استفاده کنید و از طعم چای لذت ببرید. عدم شستشوی منظم چای ساز منجر به خرابی زودهنگام آن و بو گرفتن داخل دستگاه میشود. شستشوی منظم دستگاه نیاز به جرم گیری آن را کاهش میدهد.
برای جلوگیری از بو گرفتن آب داخل چای ساز، حتما به صورت منظم و بعد از هر بار استفاده چای ساز را بشویید و اجازه دهید تا خشک شود. سپس میتوانید مجددا از دستگاه استفاده کنید.
نحوه جرم گیری چای ساز
برای جرم گیری چای ساز شیشهای و استیل میتوانید از روشهای مختلفی کمک بگیرید؛ اما قبل از آن توصیه میکنیم که مطمئن شوید این روشها به دستگاه شما آسیبی وارد نمیکنند. استفاده از هر گونه ماده سفید کننده و شوینده قوی برای جرم گیری چای ساز ممنوع است و فقط میتوانید از روشهای زیر کمک بگیرید:
1. معجزه سرکه و آب برای رفع جرمهای چای ساز
یکی از بهترین روشهای جرم گیری چای ساز، استفاده از سرکه است. سرکه به عنوان یک ماده طبیعی پاک کننده شناخته میشود که میتواند به خوبی رسوبها و جرمهای داخل چای ساز را از بین ببرد. برای جرم گیری کردن چای ساز با سرکه کافیست که هر ماه یکبار این روال را دنبال کنید:
- دوم سوم چای ساز را با آب و یک سوم آن را با سرکه پر کنید.
- چای ساز را روشن کنید و اجازه دهید تا آب و سرکه به طور کامل بچوشند.
- پس از جوشیدن آب و سرکه، اجازه دهید تا این ترکیب به مدت چند ساعت در کتری بماند.
- حال میتوانید آب و سرکه را از داخل چای ساز خارج کرده و دوباره چای ساز را با آب ساده بشویید.
- اگر همچنان رسوب و نمک در جداره چای ساز وجود دارد، مجددا این این کار را انجام دهید تا کل چای ساز پاکسازی شود.
2. استفاده از تکههای لیمو برای رسوب گیری چای ساز
لیمو نیز مانند سرکه خاصیت پاک کنندگی بسیار عالی دارد و میتواند بدون هیچ ماده مضر شیمیایی و یا بوی بد، جرم گیری را انجام دهد. برای جرم گیری چای ساز با لیمو میتوانید مطابق با مراحل زیر پیش بروید:
- در اولین قدم دو عدد لیموی تازه را برش دهید و به تکههای ریز تقسیم بندی کنید.
- چای ساز را با آب پر کرده و لیموهای برش خورده را به آن اضافه کنید و کمی هم بزنید تا ترکیب شود.
- سپس چای ساز را روشن کنید و اجازه دهید تا آب داخل آن به همراه لیمو جوش بیاید.
- بهتر است که چند ساعتی این ترکیب را داخل چای ساز نگه داشته و سپس دور بریزید.
- چندین بار چای ساز را با آب خالی بشویید و سپس آن را با آب خالی پر کرده و اجازه دهید جوش بیاید.
- سپس میتوانید آب داخل چای ساز را خالی کرده و از بوی خوب آن لذت ببرید.
3. جوش شیرین و آب برای جرم گیری چای ساز
یکی دیگر از ترکیباتی که میتواند برای جرم گیری چای ساز استفاده شود، جوش شیرین است. جوش شیرین ضمن از بین بردن بوی بدن، داخل چای ساز را ضد عفونی کرده و آن را تمیز و بهداشتی میکند. برای جرم گیری دستگاه چای ساز میتوانید مطابق با مراحل زیر پیش بروید:
- ابتدا چای ساز را با آب تمیز پر کرده و داخل آن 2 قاشق غذاخوری جوش شیرین بریزید.
- سپس دستگاه را روشن کرده و اجازه دهید تا آب داخل آن بجوشد.
- ترکیب جوش شیرین و آب جوشیده شده را به مدت 1 شب داخل چای ساز نگه داشته و سپس آن را آبکشی کنید.
- حالا دوباره چای ساز را با آب معمولی پر کنید و آن را بجوشانید و تخلیه نمایید.
4. نوشابه برای رفع رسوب چای ساز
نوشابه به دلیل خاصیت اسیدی خود، میتواند برای از بین بردن رسوبات مناسب باشد. برای جرم گیری چای ساز با نوشابه، دقت کنید که نوشابه میتواند باعث ایجاد بوی بد در چای ساز شود. بنابراین، بهتر است که چندین بار بعد از رسوب گیری و جرم گیری چای ساز را بشویید. برای انجام این روش مطابق با مراحل زیر پیش بروید:
- حدود نیمی از چای ساز را با نوشابه گازداری که به دمای محیط رسیده، پر کنید.
- سپس دستگاه را روشن کرده و اجازه دهید تا نوشابه به جوش بیاید.
- در این مرحله درب چای ساز را بسته نگه دارید و اجازه دهید تا 1 ساعت نوشابه جوش آمده داخل آن بماند.
- حالا میتوانید دستگاه را از نوشابه خالی کنید و با اسکاچ به آرامی تمیز نمایید تا مطمئن شوید که رسوبی در آن باقی نمانده است. میتوانید مجددا چای ساز را از آب تخلیه کرده و دوباره بشویید.
5. استفاده از سیب زمینی و زاج سفید برای چای ساز
یکی دیگر از روشهای جرم گیری چای ساز، استفاده از سیب زمینی و زاج سفید است. این دو ماده خاصیت تمیزکنندگی فوق العادهای را به همراه دارند و به دلیل داشتن نشاسته، میتوانند با خاصیت سایندگی ملایم خود سطوح را از رسوب پاک کنند. زاج سفید هم ضد عفونی کننده و لکه بر است و هر دو میتوانند برای جرم گیری دستگاه مناسب باشند. برای استفاده از این جهت جرم گیری چای ساز مطابق با مراحل زیر پیش بروید.
- ابتدا یک سیب زمینی متوسط را به دو بخش تقسیم بندی کنید و نصف سیب زمینی را به داخل چای ساز بمالید تا کل سطح پوشش داده شود.
- حال بخش داخلی چای ساز را با آب بشویید.
- یک قاشق چایخوری زاج سفید را با مقداری آب حل کرده و با یک پارچه نرم آغشته شده به آن، به سطوح داخلی چای ساز بمالید.
- اجازه دهید محلول به مدت 15 الی 20 دقیقه روی سطح بماند.
- در نهایت چای ساز را بشویید و استفاده کنید.
بخش خارجی چای ساز را چگونه بشوییم؟
معمولا جرم گیری چای ساز برای بخش داخلی است و بخش خارجی به دلیل اینکه در تماس با رسوب قرار نمیگیرد، آسیب جدی نمیبیند. فقط کافیست که با مقداری مایع ظرفشویی، سطح خارجی چای ساز را با یک اسفنج تمیز کرده و با آب بشویید. خواهید دید که چای ساز برق میزند.
جرم گیری چای ساز را هر یک ماه یکبار انجام دهید؛ اما تمیز کردن بخش بیرونی و داخلی چای ساز را حداقل هر روز یکبار انجام دهید تا شاهد بوی بد داخل دستگاه هنگام دم کردن چای نباشید.
سخن پایانی
فرآیند جرم گیری، فرآیندی برای حفاظت از دستگاه و بهبود کارایی آن است. اگر میخواهید چای ساز سلامت خود را حفظ کند و دچار خرابی زودهنگام نشود، هر چند وقت یکبار عمل جرم گیری را انجام دهید. ترفندهای ذکر شده آسیبی به دستگاههای چای ساز شما وارد نمیکنند. اگر هم چای ساز جانتک خریداری کردهاید، خیالتان از بابت عملکرد دستگاه راحت باشد.