نکات ایمنی خیاطی: نکات ایمنی محل کار، اتو و ابزارهای خیاطی

نکات ایمنی خیاطی: نکات ایمنی محل کار، اتو و ابزارهای خیاطی

هر چقدر هم که با تکنیک‌های دوخت در خیاطی آشنا باشید و سال‌ها به صورت حرفه‌ای در این حوزه فعالیت کرده باشید، اما در مورد نکات ایمنی خیاطی اطلاعات نداشته باشید، همیشه در خطر هستید. خیاطی یکی از شغل‌های جذاب و پر نشاط است که می‌تواند خلاقیت و ذهن شما را به کار گیرد. ایمنی در چرخ خیاطی حرف اول را می‌زند و باید حتما به آن توجه ویژه‌ای داشته باشید. در ادامه مقاله قصد داریم مهم‌ترین نکات ایمنی خیاطی را به شما توضیح دهیم.

نکات ایمنی خیاطی در محل کار

زمانی که قصد راه اندازی محل کار برای شروع خیاطی و دوخت با چرخ خیاطی را دارید، باید به یک سری نکات ایمنی مهم توجه ویژه‌ای داشته باشید. محیط کار باید امن، راحت و با نور کافی باشد تا خیاطان بتوانند با حداکثر دقت فرآیند خیاطی حرفه‌ای را انجام دهند. از جمله مهم‌ترین نکات ایمنی خیاطی در محل کار می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • نور کافی: محیط کار باید نور کافی داشته باشد. اگر لامپ‌ها کم نور شده‌اند و در فضای تاریکی کار می‌کنید حتما نور محیط را درست کنید و بعد مجددا کار کنید.
  • تهویه مناسب: از تهویه مناسب در محیط استفاده کنید. این موضوع یکی از نکات ایمنی خیاطی است و اجازه می‌دهد تا در فضا احساس راحتی داشته باشید.
  • نظم و تمیز بودن کف اتاق: برای جلوگیری از زمین خوردن و حرکت آزادانه شما، باید حتما کف اتاق را به طور کامل تمیز کنید. مرتب کردن کف اتاق و جمع کردن وسایل اضافه ضروری است.
  • قرار دادن سطل زباله: در محل کار خیاطی خودتان حتما سطل زباله قرار دهید تا بتوانید زباله‌های ایجاد شده هنگام خیاطی را سریعا دور بیندازید.
  • اطمینان از ثابت بودن وسایل: اگر لباس یا ابزارهای کار را به میخ آویزان کرده‌اید، باید مطمئن شوید که آن‌ها در جای مناسب قرار گرفته‌اند و سقوط نمی‌کنند.

محل کار خیاطی باید نور کافی داشته باشد و در آن امکان عبور و مرور افراد بدون برخورد به اشیاء فراهم شود. وجود تهویه مناسب در محیط کار خیاطی نیز بسیار مهم است.

نکات ایمنی ابزارهای خیاطی

یکی دیگر از مهم‌ترین نکات ایمنی خیاطی، استفاده از ابزارهای خیاطی ایمن و قرار دادن آن‌ها در جای مناسب و منظم است. از آنجایی که معمولا ابزارهای نوک تیز و برنده در خیاطی استفاده می‌شوند، بسیار مهم است که آن‌ها را به صورت صحیح در جای مناسب قرار دهید.

  • تعمیر و تعویض ابزارها: مطمئن شوید که ابزارهای خیاطی که استفاده می‌کنید همچون قیچی، سوزن، رولت خیاطی، بشکاف، آهنربا، آچار، پیچ گوشتی و سوهان سالم هستند. در صورت وجود هر گونه عیب و نقص آن‌ها را تعمیر کنید.
  • نگهداری در جای مناسب: هر نوع ابزار با نوک تیز و خطرناک را همچون قیچی، سوزن، دستگاه برش، سنجاق قفلی و … را در جعبه‌ها و قفسه‌هایی قرار دهید که قابل قفل شدن هستند. سوزن‌ها را در جا سوزنی قرار دهید. سوزن‌های شکسته را در قوطی‌هایی بگذارید که درب بسته و محکمی دارند.

نکات ایمنی ابزارهای خیاطی

از مهم‌ترین نکات ایمنی خیاطی می‌توان به نگهداری از ابزارهای خیاطی در جای مناسب و به صورت منظم اشاره کرد. لازم است که ابزارهای نوک تیز مانند سوزن و قیچی را در جای مناسب و قفسه‌های مخصوص نگهداری کنید. از در دسترس نبودن این ابزارها برای کودکان مطمئن شوید.

نکات ایمنی چرخ خیاطی هنگام خیاطی

نکات ایمنی خیاطی تنها محدود به محل کار یا وسایل استفاده شده نیستند؛ شما باید به نکات دیگری هنگام دوخت و دوز نیز توجه داشته باشید. بسیاری از مشکلات و خطاها در هنگام خیاطی زمانی رخ می‌دهند که از چرخ خیاطی استفاده می‌کنید. در ادامه به مهم‌ترین نکات ایمنی خیاطی اشاره می‌کنیم.

  • توجه به دوخت و دوز: هنگام دوخت باید تا حد ممکن حواستان را به سوزن چرخ خیاطی بدهید تا مطمئن شوید که آسیبی به پارچه و دست‌های شما وارد نمی‌شود. همچنین انگشت‌های خودتان را از قطعات متحرک به ویژه سوزن دور کنید. بیشتر حوادث خیاطی مربوط به فرو رفتن سوزن در انگشت هستند.
  • محافظت از چشمان: در صورتی از پارچه‌های ضخیم استفاده می‌کنید، حتما سوزن‌های باکیفیت و مقاوم را استفاده نمایید تا احتمال شکستن سوزن‌ها و پرتاب شدن آن‌ها به حداقل برسد. علاوه بر این، فرآیند دوخت و دوز را به آرامی و با سرعت کم انجام دهید و در صورت نیاز از محافظ صورت برای جلوگیری از پرتاب شدن سوزن به چشم‌ها استفاده کنید.
  • تعویض لامپ چرخ خیاطی: برای داشتن نور مناسب هنگام خیاطی سعی کنید که یک لامپ پرنور و با نور گرم هنگام خیاطی در نظر بگیرید. اگر نیاز به تعویض لامپ چرخ خیاطی دارید، حتما چرخ خیاطی را از برق بیرون بکشید و سپس لامپ آن را تعویض کنید.
  • بیرون کشیدن چرخ خیاطی از برق: یکی از نکات ایمنی خیاطی در هر فضایی اعم از خانه و کارگاه‌ها این است که به محض تمام شدن دوخت، چرخ خیاطی را از برق بکشید. این کار از مشکلات رایج هنگام قطعی و وصلی برق جلوگیری می‌کند.
  • خاموش کردن چرخ خیاطی هنگام تعویض قطعات: برای نخ کردن سوزن، تعویض سوزن، نخ کردن و تعویض ماسوره و سایر قطعات باید حتما چرخ خیاطی را از برق بکشید یا حداقل کلید اصلی چرخ خیاطی را خاموش کنید.
  • بررسی وضعیت کابل‌ها: یکی از نکات ایمنی خیاطی برای جلوگیری از هر گونه برق گرفتگی و احتمال آن بررسی وضعیت کابل‌ها است. وضعیت کابل‌ها و سیم‌های به کار رفته را هر یک ماه یک بار چک کنید. اگر ساییدگی و خرابی در آن دیده شد، حتما آن‌ها را تعویض کنید.
  • تمیز کردن چرخ خیاطی: هیچ گاه زمانی که چرخ خیاطی به برق وصل است شروع به تمیز کردن چرخ خیاطی نکنید. چرخ خیاطی را از برق خارج کنید و برای تمیز کردن بدنه و پدال از یک پارچه تمیز خشک یا نمدار و بدون پرز استفاده کنید. هیچ گاه از مواد شیمیایی برای تمیز کردن چرخ خیاطی استفاده نکنید.
  • سرویس چرخ خیاطی: برای جلوگیری از هر گونه خرابی چرخ خیاطی باید هر چند وقت یک بار آن را به سرویس ببرید و مراحل تعمیر آن را انجام دهید.

یکی از نکات ایمنی خیاطی نگاه کردن دقیق به چرخ خیاطی و دور نگه داشتن انگشت از سوزن چرخ خیاطی است. هیچ گاه هنگام خیاطی به اطراف نگاه نکنید، چون در این صورت احتمال فرو رفتن سوزن چرخ خیاطی داخل انگشتان شما وجود دارد.

نکات ایمنی چرخ خیاطی هنگام خیاطی

نکات ایمنی کار با اتو توسط خیاطان

از آنجایی که اتو کردن بعد از دوخت لباس حتما باید به صورت صحیح انجام شود، لازم است که در میان نکات ایمنی خیاطی به نکات ایمنی کار با اتو نیز اشاره‌ای کنیم.

  • اتوهای سنگین و پرسی را در یک جای مشخص نگهداری کنید تا آسیب نبینند.
  • هر چند یک ماه سیم اتوها را بررسی کنید تا مطمئن شوید که سالم هستند.
  • اتوهای استفاده شده در فرآیند خیاطی باید پایه مخصوص داشته باشند تا بتوانید پس از پایان کار آن‌ها را به صورت عمودی روی سطح اتو قرار دهید.
  • بعد از تمام شدن کار با اتو آن را از پریز برق بیرون بکشید تا سرد شود و سپس آن را جمع کنید.
  • هیچ گاه اتو را به صورت روشن به حال خود رها نکنید.

جمع بندی

در این مقاله به نکات ایمنی خیاطی اشاره‌ای کردیم تا بتوانید بدون مشکل فرآیند خیاطی را به صورت حرفه‌ای انجام دهید. خیاطی یک کار با ذوق و سلیقه است که اگر آن را با رعایت اصول اولیه انجام دهید، برای شما بسیار شیرین می‌شود. هر نوع چرخ خیاطی خانگی مانند چرخ خیاطی باکیفیت جانتک و چرخ خیاطی صنعتی نیاز به رعایت نکات ایمنی خیاطی دارد، در غیر این صورت احتمال آسیب به دست و بروز مشکل در فرآیند خیاطی وجود خواهد داشت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *