امکان ندارد مشغول دوخت پارچه کشی به خصوص برای اولین بار باشید و به مشکل برنخورید. ساختار پارچههای کشی به گونهای است که به راحتی زیر چرخ قرار نمیگیرند و حین دوخت به اصطلاح لیز میخورند. این موضوع از یک جهت باعث خرابی پارچه کشی و از یک جهت دیگر باعث شل دوختن پارچهها و یا ندوختن بخشهایی از پارچه میشود. برای دوخت پارچههای کشی، باید به نوع نخ استفاده شده، نوع سوزن و درجه کشش نخ توجه داشته باشید تا بتوانید بهترین نوع دوخت را ایجاد کنید. در ادامه مقاله قصد داریم در مورد تکنیکهای دوخت در خیاطی برای پارچههای کشی با شما صحبت کنیم تا بتوانید بدون مشکل از پس دوخت این نوع پارچهها بر بیایید.
برای دوخت پارچه کشی چه کنیم؟
پارچههای کشی، پارچههای نرم و فوقالعاده انعطاف پذیر هستند. همین که کمی آنها را از دو طرف بکشید، متوجه کشیدگی بیش از اندازه و تغییر طول آنها خواهید شد. این موضوع ضمن اینکه دقت زیادی را برای دوخت میطلبد، میتواند تاثیر زیادی روی نظم دوخت داشته باشد. بسیاری از خیاطان مبتدی تصور میکنند که مشکلات رایج هنگام دوخت پارچههای کشی به دلیل خراب بودن چرخ خیاطی است و حتی برای تعمیر نیز هزینه و زمان زیادی میگذارند؛ اما این موضوع کاملا اشتباه بوده و در واقع ساختار پارچههای کشی است که باعث بروز این مشکل میشود. بنابراین، باید با ترفندهای دوخت پارچههای کشی آشنایی داشته باشید تا بتوانید دقیقتر فرآیند دوخت را انجام دهید.
1. سوزن مناسب برای پارچههای کشی
یکی از مهمترین موضوعاتی که هنگام دوخت پارچه کشی باید مورد توجه قرار گیرد، سوزن چرخ خیاطی است. سوزنهای ژرسه دوزی یا سرآبی، بهترین سوزنها برای دوخت پارچههای کشی محسوب میشوند و میتوانند به خوبی در بافت پارچه فرو رفته و یک دوخت محکم را ایجاد کنند.
برای بهره مندی از ویژگیهای پارچه کشی، پیشنهاد میکنیم که حتما از سوزن مناسب پارچههای کشی همچون ژرسه دوزی و نخ پلی استر استفاده کنید. در غیر این صورت احتمال نخ کش شدن پارچه و جا افتادن دوخت حین دوخت این پارچهها وجود دارد.
2. نخ مناسب برای پارچههای کشی
یکی دیگر از نکات مهم برای دوخت پارچه کشی، انتخاب نخ مناسب است. نخهایی که برای این نوع پارچه استفاده میشوند، باید قابلیت کشسان داشته باشند و عملکرد خود را به بهترین شکل حفظ کنند. نخهایی همچون پلی استر، بهترین نوع نخها برای دوخت انواع پارچه کشی هستند. خاصیت نخهای پلی استر، انعطاف پذیری بالا و قابلیت کشسانی آنها است که باعث میشود هنگام پوشیدن لباس و کش آمدن آن، شاهد پارگی نخ و درز نباشید.
3. تنظیم درجه کشش نخ
یکی از مهمترین موضوعاتی که هنگام دوخت پارچه کشی باید به آن توجه داشته باشید، تنظیم درجه کشش نخ است. باید دقت کنید که دوخت مطلوب زمانی ایجاد میشود که نخ به درستی کشیده شده باشد و شل یا بسیار سفت نباشد. هر یک از پارچههای کششی دارای قابلیت کشسانی متفاوتی هستند و همین موضوع باعث شده تا نتوان درجه دقیق کشش نخ را برای آنها بیان کرد. برای اینکه بهترین درجه کشش نخ را تعیین کنید، میبایست ابتدا روی یک تکه پارچه کشی دوخت بزنید. اگر درجه کشش مناسب نبود، آن را تغییر دهید تا به درجه مناسب برسید.
4. پایه مناسب برای دوخت پارچه کشی
پایه استفاده شده در چرخ خیاطی نقش بسیار مهمی را در دوخت تمیز و حرفهای ایفا میکند. به طور مثال، برای پارچههای ریون، باید از پایههای چرخ خیاطی مخصوص ریون دوز استفاده کنید که این نوع پایهها به صورت فنری و متحرک هستند. پایهها حرکت میکنند و باعث میشوند که پارچه در زیر پایه جمع یا کشیده نشود. لازم است که در ابتدا پایه را به چرخ خیاطی متصل کنید تا بتوانید دوخت تمیزی را مشاهده نمایید.
5. درجه دوخت برای پارچه کشی
برای دوخت پارچه کشی بسیار مهم است که یک سری تنظیمات را به درستی انجام دهید تا دوخت تمیزی از آب در بیاید. یکی دیگر از مهمترین نکاتی که باید مد نظر داشته باشید، تنظیم درجه دوخت است. دوخت برای پارچههای کشی نباید درشت انتخاب شود، چون به راحتی باعث جمع شدن پارچه شده و کیفیت دوخت را تحت تاثیر قرار میدهد. بهتر است که درجه درشتی دوخت را روی کم تنظیم کنید تا دوخت پارچه تمیزتر انجام شود. اگر در این مورد ابهام دارید و نمیدانید چقدر دوخت را ریز انتخاب کنید، حتما آن را روی یک پارچه امتحان کرده تا تاثیر دوخت را متوجه شوید.
6. نوع دوخت
از دیگر نکات مهم برای دوخت پارچه کشی، تنظیم نوع دوخت است. بسیار دیده شده که افراد از دوختهای مستقیم و ساده برای پارچههای کشی استفاده میکنند که معمولا مشکلساز است و باعث جمع شدن پارچه میشود. بهتر است که از دوخت ساده استفاده نکنید و به جای آن از دوختهایی همچون زیگزاگ استفاده نمایید. دوخت زیگزاگ میتواند بدون جمع کردن پارچه، آن را به صورت محکم بدوزد و علاوه بر این، قابلیت کشسانی بالایی نیز داشته باشد.
نوع دوخت بسته به پارچه و لباسی که قصد دوخت آن را دارید، باید متفاوت انتخاب شود؛ اما معمولا دوخت مستقیم جوابگوی دوخت تمیز در پارچه کشی نبوده و بهتر است که حتما از دوخت زیگزاگ بدین منظور استفاده شود.
دوخت پارچه کشی با روزنامه
ممکن است با وجود تنظیمات درست چرخ خیاطی، هنگام دوخت با مشکل جا انداختن مواجه شده باشید. در این صورت، میتوانید در قسمت زیری و رویی درز، کاغذ الگو یا روزنامه قرار دهید. سپس از روی کاغذ دوخت خود را انجام داده و پس از اتمام دوخت، کاغذها را جدا کنید. این کار باعث میشود تا دوختهای جامانده را جبران کنید.
دوخت پارچه کشی با چسب
از دیگر روشهای دوخت پارچه کشی همچون ریون، تریکو و سایر پارچهها میتوان به استفاده از چسب نواری اشاره کرد. لازم است که چسبهای نواری را از سمتی که دارای چسب است، زیر پایه چرخ خیاطی قرار دهید. حال باید سوزن را از زیر نخ رده کرده و بدون اینکه نخ پاره شود، آن را از چسب رد کنید. با این روش، امکان دوخت انواع پارچههای کشی بدون محدودیت وجود ندارد و میتوانید با یک سوزن شماره 11، به راحتی دوخت تمیزی را روی پارچه ایجاد کنید.
دوخت پارچه کشی با نایلون
در صورتی که با روزنامه و نوار چسب، مشکل دوخت پارچه کشی برطرف نشد، میتوانید یک لایه نایلون استفاده کنید. کافیست که یک لایه نایلون نازک را زیر پایههای چرخ قرار دهید و مراحل دوخت را انجام بدهید. خواهید دید که هر گونه مشکل در دوخت پارچههای کشی برطرف میشوند و دوختی تمیزی و صاف خواهید داشت.
سه ترفند ساده برای دوخت پارچههای کشی وجود دارد که شامل استفاده از روزنامه و کاغذ زیر پارچه، چسب نواری و نایلون هستند. میتوانید ابتدا روزنامه را امتحان کرده و اگر مشکل برطرف نشد، از چسب نواری و نایلون استفاده نمایید.
جمعبندی
در این مقاله در مورد نحوه دوخت پارچه کشی صحبت کردیم. اگر نیاز به دوخت پارچههای کشی همچون ریون را دارید، تمام تلاش خود را بکنید تا دوختی تمیز و بدون مشکل داشته باشید و زیبایی دوخت شما بالا باشید. برای این کار تنظیم کشش نخ، انتخاب سوزن و نخ مناسب، در نظر گرفتن نوع دوخت و درجه درشتی مناسب از اهمیت بسیار زیادی برخوردارند. علاوه بر این، با قرار دادن روزنامه، چسب و نایلون میتوانید مشکل ناشی از جا افتادن دوخت در پارچههای کشی را برطرف کنید و یک دوخت سراسر تمیز و بدون مشکل داشته باشید.